-2016

Reseminnen 2016 och tidigare

Klicka på titlarna för att läsa referat från aktiviteterna.

Hemliga resan II gick till Bohuslän, okt 2016
Med en buss fylld av glada medlemmar i Pensionsuniversitet gick färden norrut. Som vanligt visste endast chauffören och reseledaren Rolf vart färden skulle gå. Under resann löste vi kluriga frågor om Bohuslän.Efter busskaffe utanför Stenungsund gick turen vidare mot Lysekil, men dit kom vi inte utan det blev Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand. Där fick vi först lära oss att graniten har legat länge i marken minst 10 000 år. Stenbrytning i Sverige började i Blekinge på 1700-talet och stenhuggare därifrån kom till Bohuslän och lärde ortsbefolkningen att hugga sten. Denna inflyttning blev också ett litet problem, eftersom bohuslänningar var schartauaner och hade svårt att acceptera att dessa blekingar gjorde intrång på deras domäner. Vi fick se hur man hugger stora block och s.k. ”knott” (gatsten 9 cm.) i fyrkant. Från 1800-talets mitt blev granitsten en stor exportartikel. Man fick i slutet av 1930-talet och mycket stor order från Berlin. Granitsten skulle användas vid byggandet av en stor stad efter andra världskriget. Detta blev ju inte fallet, men man hann transportera ner stora mängder och fick en restpost, som sedan köptes billigt tillbaka eftersom den fortfarande låg kvar i Hunnebostrand. Men man hade fått full betalning innan kriget tog slut, så bohuslänningarna var lyckliga.Efter lunch gick turen vidare till Galleri Gerlesborg, som startade 1944 av Arne Isaksson. Detta galleri har sedan dess varit utbildningsplats för blivande konstnärer. Från 1963 drivs detta som en stiftelse, och man har även en utbildningslokal i Stockholm. På senare tid har det framkommit underlag, som visar att det kanske inte är Arne Isaksson, som grundade det utan de s.k. Dryckesbröderna. Detta undersöker man nu och kommer senare med en förklaring hur det ligger till.Vår reseledare, som gillar att arrangera hemliga resor, avslutar nästan alltid resorna med ett kyrkobesök och därför körde bussen vidare till Bottna kyrka, som byggdes på 1100-talet och därefter har restaurerats flera gånger. Den ligger mycket vackert på en höjd. Sedan gick resan vidare mot Kungsbacka och väl hemma var vi alla nöjda med vår tur. Nu väntar vi med spänd förväntan på vårens hemliga resor.Medresenär
Med pensionärsuniversitetet på äventyr i Skaraborg den 21 september 2016
I onsdags var det dags igen, mot hemliga mål styrde vi vår kosa. Bara Rolf och Ingemar visste åt vilket håll. Riktningen blev nordost (tror jag, är inte helt bra på väderstreck). Resan gick via Hällingsjö, Borås och Vårgårda mot vårt första mål metropolen på slätta, Vara och Conditori Nordpolen (de stavar med C). Detta anrika conditori är uppkallad efter Salomon Andrée som nödlandade på en åker utanför samhället när han övade inför sin Nordpolsfärd. Han skulle kanske tagit varning av det inte helt lyckade försöket.
På conditoriets övervåning möttes vi av uppdukat kaffe med smörgås och kaka. Till fikat bjöds stand up underhållning à  la senior. Börje Brelid berättade anekdoter från sitt arbetsliv. Men framförallt höll denne man ett hyllningstal till grynkorven, alla skaraborgares livrätt. Börje är en av grundarna av Grynkorvens vänner (hemsida www.grynkorv.se).
Mätta och glada drar vi vidare mot Falköping. Utanför Falköping blir det lite allvarligare då bussen stannar utanför ruinen efter Gudhems kloster. Här guidas om klosterliv och läkeörter. Vi hinner njuta av utsikten i det härliga vädret och några hinner ett kort besök i kyrkan och klosterruinen. Gudhems kloster är känt från böckerna om Arn, hans Cecilia vistades ju som ”fånge” här enligt Guillou.
Bussen fortsätter mot Broddetorp på smala västgötavägar som slingar fram mellan gårdarna som de gjort i urminnes tider. Vi passerar Ekornavallen med sina många gravmonument som påminner om att här har folk levt sedan stenåldern. Målet är konstnären Göran Löfwings ateljé i Hornborga, där både andlig och lekamlig spis väntar. Göran Löfwing är en fantastisk skildrare av naturen runt Hornborgasjön och de olika djur som lever där. Själv gick jag på ”rävjakt” och gjorde flera fångster i form av vykort, tändsticksaskar och en bricka.
Dagen avslutas i Fåglavik, födelseort för vårt senaste helgon Elisabeth Hesselblad. Vi besökte såväl hennes föräldrahem, numera kallat Dockskåpet. Döpt av konstnären Jan van den Bergen som ägde huset mellan 1988 och 2008 och vars verk finns i husets alla rum. Här finns också den kamin kvar som enligt sägnen Elisabeth placerades framför som nyfödd. I Fåglaviks kapell fick vi lyssna på en berättelse om Fåglavik och om Elisabeths liv och helgonförklaring. Hon är mest känd för att ha återinfört Birgittinorden i Sverige och även för att ha spritt orden över världen.
Det är troligt att många pilgrimer kommer att besöka Fåglavik i framtiden.
Fulla av intryck far vi åter hemåt. För mig är det dock lite som att åka hemifrån när jag lämnar Varabygden, mina rötter här är djupare än jag trodde och mina rottrådar i Kungsbacka kan inte riktigt tävla med de större rötterna i Västergötland.
Ann-Marie JiresjöPS Recept på grynkorv finns på Grynkorvens vänners hemsida www.grynkorv.se Där finns också en lista på affärer där man kan inhandla delikatessen, tyvärr ligger ingen av dem i Kungsbacka. DS
Bornholm - pärlan i Östersjön 4 dagar maj 2016
Mitt i Östersjön ligger kontrasternas ö Bornholm – Östersjöns pärla och ett Norden i miniatyr. Här finner du branta klippkuster, milslånga sandstränder, vackra ljunghedar, fruktbara åkrar med välskötta bondgårdar, rundkyrkor och fiskelägenas gator som kantas av stockrosor, mullbärsträd och de färgglada typiska låga byggnaderna. Bornholm erbjuder dig såväl kultur, historia, vackra byggnader, fager natur som en glimt av storstaden i form av shoppinggator och restauranger. Resan görs i samarbete mellan Kungsbacka pensionärsuniversitet och Enströms buss. Reseledare Boris Salomonsson.
Dag 1. Vi avreser kl. 19.00 från Resecentrum i Kungsbacka. På lämplig plats stannar vi för busskaffe. Därefter vidare på E6:an förbi Helsingborg till Jakriborg – en hansastad på slätten nära Lund. Vi gör en liten promenad i gränderna innan vi fortsätter till Ystad där det blir tid för lunch. Bornholmstrafikens färja till Bornholm avgår kl 16.30. Överfarten tar ca 80 minuter så det finns tid för shopping och fika. Vi kommer till Bornholms största stad Rönne där vi checkar in på centralt belägna Hotell Griffen. Gemensam middag i hotellets restaurang på kvällen.
Dag 2. Efter en god frukost tar vi plats i bussen för en spännande utflyktsdag. Vi kör nu mot sydost och kommer först till det omtalade skogsområdet Allmänningen med sin fantastiska flora. Här ligger också ett av Danmarks högsta berg, Rytterknaegten 162 möh. Dueodde öns sydligaste spets med sin erkänt vita sand och kilometerlånga stränder är nästa mål på turen. Resan fortsätter sedan till de små vackra städerna Nexö och Svaneke där vi också gör lunchpaus. Vi avslutar dagens utflykt med ett besök på vingården Lille Gadegaard där vi får se och höra hur man tillverkar vin. I Caféet provsmakar vi på gårdens viner. Efter en dag med många upplevelser smakar middagen extra gott.
Dag 3. Frukost. Idag skall vi upptäcka de norra delarna av ön. Vi kör mot Hasle och vidare utmed den klippiga kusten till Hammershus som är Nordeuropas största borgruin. Borgen är belägen på en klippa 74 m över Östersjön. Efter ett intressant besök på Hammershus fortsätter vi mot Allinge-Sandvig som är två små pittoreska fiskelägen. I Gudhjem gör vi lunchpaus samtidigt som det blir tillfälle att besöka ett av de berömda fiskrökerierna. På nästa besök Melstedgård Lantbruksmuseum blir vi guidade och får uppleva känslan hur livet gick sin gilla gång förr i tiden. Sedan far vi vidare till Österlars kyrka som är äldst och störst av de fyra rundkyrkorna på Bornholm. Därefter återvänder vi till Rönne och vårt hotell för avkoppling och kvällens gemensamma middagDag 4. Vi kopplar av och avnjuter en god frukost. Därefter får du möjlighet att upptäcka Rönne med sina kullerstensgator, charmiga butiker och restauranger. Här kan man lugnt strosa runt och njuta av den lugna atmosfären och varför inte göra ett besök på Hjorts Fabrik som är såväl keramikmuseum som en 150 år gammal fabrik som fortfarande producerar vacker keramik. På eftermiddagen sätter vi oss i bussen för att med färjan kl 16.30 återvända till Ystad. Vi kör E65:an mot Malmö och sedan E6:an norrut. På lämpligt ställe stannar vi för rast/kaffepaus. På kvällen är vi åter i Kungsbacka efter en resa med många fina minnen från en fantastiskt vacker och intressant ö – Bornholm.
Pris: 4 200 kr. I detta ingår: Resa i modern helturistbuss, logi i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell, 3 frukostar, 3 middagar, 4 busskaffe, färjeavgifter, inträden till Hammershus, Melstedgård, Östlars kyrka och vinprovning samt reseledare/guide. Tillägg enkelrum 1 030 kr.
Anmälan till expeditionen 0300-18690 senast den 4 april 2016. Tänk på att ”först till kvarn” gäller. Inbetalningskort skickas ut från Enströms buss efter anmälningstidens slut.
Hemlig resa 23 september 2015. Södra Halland och Skåne
Nu har vi avslöjat hemligheten med PU:s hemliga resa, snart rullar tågen genom Hallands ås.Det regnade på onsdagsmorgonen när ett fyrtiotal glada medlemmar i Pensionärsuniversitetet samlades vid Resecentrum i Kungsbacka. När vi tagit plats i bussen lovade dock researrangören Rolf att vädret skulle bli bättre. Han brukar ha tumme med vädergudarna, så vi hoppades på det bästa. Bussen rullade söderut på motorvägen och Rolf delade ut frågor om Småland. Visserligen sa han att frågorna inte gällde resmålet, men vi trodde honom inte riktigt.När vi nådde Susedalens rastplats hade regnet upphört och vi serverades busskaffe med smörgås till. Färden gick vidare söderut och när vi kom till Halmstad sa Rolf att här skall vi inte svänga av, resmål i Småland var uteslutet.Bussen rullade vidare och tog sig med möda över Hallandsås. Skåne mötte med strålande solsken. Vårt första mål visade sig vara Banverkets utställning över arbetet med tågtunneln genom Hallandsås. Detta arbete som dragit ut på tiden och diskuterats flitigt genom åren. Vi fick en mycket bra guidning genom utställningen och fick berättats för oss om både positiva och negativa händelser genom de 23 åren som gått sedan första byggstart 1992. Nu börjar man se ljuset i tunneln, den 13 december i år börjar tågen rulla genom den 8,7 km långa tunneln. Den officiella invigningen blir den 8 december och under dagarna därefter har man chans att få en provtur genom tunneln innan trafiken börjar rulla på allvar. Tunnel förresten det är två parallella tunnlar där det kommer att rulla 24 tåg per timme. Nu rullar det (om det rullar) 4 tåg i timmen på den gamla banan från 1885. Allt detta arbete har givetvis sitt pris, man räknar med en totalkostnad på 10,5 miljarder kronor. Det var fascinerande att titta in mot de stora tunnelmynningarna och fundera på hur det kommer att se ut när tågen susar fram. Ett mycket givande besök.Bussen körde vidare på smala vägar mot nästa mål som var helt annorlunda. Rolf presenterade det som en plats för vackra kläder och skönsång. Rätt gissat, målet var Birgit Nilssons barndomshem som numera är museum. Tack vare att Birgit Nilsson var intresserad av att samla minnen från sin långa och framgångsrika karriär, så det finns en rik skatt att gräva ur och många föremål visas i utställningen. Gården har varit i släktens ägo sedan 1700-talet och under sommarsäsongen kan man besöka boningshuset och få en fika i det gamla stallet. Museets säsong var egentligen över men vi fick möjligheten att som årets sista besökare titta på utställningen, i år med temat ”Birgit och konserterna”. Genom utställningen kunde vi med hjälp av en s.k. ljudguide (hörlurar) lyssna på berättelser om föremålen eller höra på inspelningar med Birgit. I filmsalen kunde vi se, lyssna och njuta. Nu har museet stängt för i år, vad nästa års tema blir får vi veta om vi gör ett återbesök 2016. Då kan vi ju ta tåget!

När vi tittat och lyssnat oss mätta sökte vi en annan mättnad. Denna blev tillfredsställd på restaurangen vid Hovs hallar, utsikten fick vi på köpet. Mätta och belåtna styrde vi kursen norrut igen, men överraskningarna var inte slut. Vid Skottorps slott stannade vi och fick en bra guidning av slottinnehavarinnan. Skottorp är Sveriges bäst bevarade empirslott. På slottet gifte sig Karl XI med den danska prinsessan Ulrika Eleonora, en något komplicerad historia. Slottet har också spelat en stor roll i jordbrukets utveckling i Sverige genom märgelgravskungen Peter Möller. Nuvarande innehavare har valt att nyttja mjölken från slottets många kor till att tillverka ost i eget mejeri. Naturligtvis fick vi smaka och handla. Undertecknad uppskattade särskilt mejeriets Ambrosiaost gjord efter ett lokalt recept. Har inte ätit Ambrosia sedan jag var barn.Nu var det dags att rulla hemåt efter en givande dag och över hela dagen lyste moder sol.

Ann-Marie Jiresjö

Norgeresa 30 maj - 3 juni 2015
En stor buss med förväntansfulla resenärer startade resan tidigt en söndag morgon. Första stopp blev att hämta upp vår reseledare Boris Salomonsson och sedan följde en snabb färd genom ett sommsrfagert Bohuslän. Bussfika bjöds en bit in i Norge och en bensträckare vid färjeläget till Utöya som är en liten, vacker plats. Vi passerade snabbt genom Oslo och kunde konstatera att norrmännen gillar stora, vackra båtar. Vid vår första lunch lärde vi oss att soppa var en god och relativt billig lunchrätt. Viia den vackra Hallingdalen kom vi till Geilo och kunde installera oss på ett nyrenoverat hotell innan vi fick vår första middag.Dag 2: Tidig frukost och sedan iväg med bussen. Reseledaren hade hört att vädret skulle bli sämre och att vi måste hinna några mil medan det var uppehåll. Vi åker över Hardangervidda som är norra Europasstörsta högfjällsplatå. Att det var kallaste våren på 100 år fick vi se prov på. Det var höga plogkanter efter vägen och snötäckt fjäll. Genom Sysendalen kom vi fram till det lilla samhället Eidfjord. Där besökte vi Sima kraftverk med stationshallen belägen 700 m in i fjället. Nästa mål var Kjeåsen, med några hus högt uppe på berget, fortfarande bebott sommartid och beskrivet i böckerna om Livet på Kjeåsen. Snöglopp gjorde att bara få lyckades se husen. Det vi missade att se själva, visades i stället på film i Hardangervidda Naturcenters supervideograf. Så långt gick allt enligt programmet. men när vi på återvägen skulle ta oss över Hardangervidda började ett ymnigt snöfall. En bilkö hade bildats och vi fick veta att vägen över fjället var stängd. Efter några samtal med lokala väderexperter togs beslutet att bussen skulle vända och ta en omväg till hotellet. När vi kom till dalen blev vädret bättre och efter stopp för “bussfika” och extra 24 mil var vi framme vid hotellet där en sen middag väntade.Dag 3. Efter tidig frukost åkte vi den vackra fjällvägen mot Sognefjorden, världens längsta fjord. Genom ett stort antal tunnlar, bl a  världens längsta som är 24 km, kommer vi fram till Flåm. Där går vi ombord på tåget som tar oss upp genom Flåmsdalen. Vi stannar för att fotografera ett forsande vattenfall och imponeras av vacker sång av en rödklädd flicka vid forsen. Vid vändpunkten 600 m över havet är det snöyra och dålig sikt. Nere i Flåm finns det möjlighet att handla och att äta. tillsammans med turister från hela världenPå återresan besöker vi Borgsunds vackra stavkyrka.Dag 4. Sovmorgon, snabb frukost, in med väskor i bussen och så på hemväg. Nu körde vi på nya vägar genom Uvdalen, längs älven Lågen, genom fjällandskap med ett myller av stugor som klättrade efter bergväggarna. Så småningom blev det byar med grönskande jordbrukslandskap med massor av betande får på alla tänkbara ytor. Och plötsligt stopp – den smala vägen avstängd med stora arbetsfordon på grund av vägarbete. Vi hann ändå i god tid till Sandefjord för lunch och en stund i solen innan det var dags att stiga på färjan mot Strömstad.
Vårens hemliga resa den 6 maj 2015

startade i en fullsatt dubbeldäckare och gick till Trollhättan. På det anrika hotell Albert fick vi härligt morgonfika och en fantastisk utsikt över Göta älv. Färden fortsatte till Saabs bilmuséum där vi fick se Saabbilar i olika färger och modeller, bl a hade flera berömda tävlingsförare ställt upp sina bilar.
Det blev dags för lunch och bussen tog oss vidare mot Vänersborg och en smal skogsväg som slutade vid Ursand vid Vänern. Till allmän förvåning fanns massor av små stugor och husvagnar uppställda, lekland med vikingatema samt en mycket liten kyrka. I restaurangen möttes vi av bilder av populära sångare och flera guldskivor av Carola, Lotta, Lena, Charlotte och dansbandsorkestrar. Bakom verksamheten står Bert Karlsson som fanns på plats och framförde åsikter om tillståndet i landet. Vi tyckte kanske inte alltid som han, men var överens om att han är intressant att lyssna på.
Sista besöket blev Västra Tunhems gamla kyrka med en kunnig guide som redogjorde för kyrkans och traktens historia.