-2017

Klicka på titlarna för att läsa referat från aktiviteterna.

Medlemsmöte med PU 11 dec 2017
30-årsjubilerande Pensionärsuniversitetet i Kungsbacka hade ett ganska välbesökt medlemsmöte på Skansen . Detta var också ett extra årsmöte, påkallat av en smärre ändring i stadgarna. Under Kent Jiresjös ordförandeskap klarades allt av snabbt och i god ordning.
Så blev det underhållning med Refrängen, PU’s egen kör, under ledning av Karin Westin och med Hans Kindgren på keyboard. Vi fick höra och även sjunga med i såväl gamla välkända som en del nyare, mindre kända sånger. Soloinsatser av körmedlemmar blev mycket uppskattade.
Kaffe/te med lussekatt och pepparkaka intogs och så kom överraskningen: Lucia med tärnor och tomte gjorde entré. Unga förmågor, delvis från Kulturskolan, sjöng kända och mindre kända sånger a cappella i stämmor – mycket vackert och imponerande! Varmt tack till Amanda, Ella, Felicia, Klara, Mathilda och Thea! Ni var så bra!
Detta var det sista medlemsmötet på Skansen. Renovering förestår så PU kommer att hålla sina medlemsmöten i andra lokaler; hos Kungsbacka Dansklubb på Borgmästaregatan. Centralt det också. Nästa medlemsmöte blir den 26 februari 2018 då det också är årsmöte. Vårens program kommer att sändas ut den 29 dec.
Ordförande Werner Åberg tackade för det gångna året och önskade alla en God Jul och ett Gott Nytt År.2017-12-14 Gunnar Lindvall
 Bilder
Stor julmarknadsresa med japanska influenser 18 nov 2017
Den 18 november reste ett fyrtiotal Pensionärsuniversitetsmedlemmar på årets sista hemliga resa. Några hade antydningar om att det blev en tur norrut eftersom japanska influenser. Bussen körde mycket riktigt norrut och första målet var Gallerian, Stenungsund, där vi fick förmiddagskaffe med färskt bröd. Därefter körde vi över till Tjörn och kom fram till Sundsby Gård, där man hade arrangerat en julmarknad. Det var trevligt att gå runt i de många små husen. Man kunde köpa olika saker som hör julen till. Sedan gick bussen vidare och slutligen kom vi fram till Akvarellmuséet i Skärhamn. Där var det en utställning, som heter – Spirits of Nature – eller – naturens ande-.
Här fick vi lära oss om hur naturen ingår i den japanska kulturen. Den typiskt japanska känslan för naturens dolda sidor är huvudspåret i denna utställning. Vi fick bland annat  lära oss, att solrosen är mycket viktig i det japanska livet. När en japan har sått en solros, ser han till att den inte vissnar, för om så sker, kan man tolka det som att ens eget liv är över. Vidare att den japanska akvarellmålningstekniken skiljer sig från hur man i västvärlden gör sina akvarellmålningar. I ett rum fick man uppleva hur myrorna ser på skogen. Vi fick gå under en stor duk och sticka upp huvudet i de olika hålen i duken och då såg man björkstammar. Det var en illusion på hur myrorna upplever livet ovanför markytan. Efter denna intressanta utställning åt vi lunch, innan bussen körde hem till Kungsbacka.Werner
 Bilder
Hemlig jubileumsresa 23 sept 2017
Lördagen den 23 september reste 58 medlemmar i Pensionärsuniversitet på en ny hemlig resa. Många blev överraskande när bussen körde söderut. Utanför Halmstad stod kaffe och fralla på meny hos Lizzy´s café. Sedan bar turen mot Skåne och vi passerade Vallen, som ligger på vägen mellan Laholm och Örkelljunga, där den kände snapphanen Svend Poulsen var född. Han blev känd för att bl.a. ha stulit den svenska statskassan i Vittsjö.
Slutligen kom vi fram till Wanås Slott, vid Knislinge. Wanås Konst är beläget i byggnader som tillhör slottet. Konstföreningen firade 30-årsjubiluem precis som vår förening. Här fick vi se såväl modern som gammal konst i alla dess former. Speciellt rundturen i parken gav många intryck och upplevelser. Turen gick sedan vidare till Spångens Gästgivargård, där vi fick middag.
Turen fortsatte sedan till Tommarps Kungsgård, Kvidinge. Den ligger vid Rönne åns dalgång och har anor från 1258. Då var egendomen dansk. Framtill idag har den renoverats ett flertal gånger. Tommarp är idag en kulturmiljö med utställningsverksamhet i samspel. Här kunde vi se modern konst och många gamla porträttmålningar av gamla militärer, som hade varit chefer. Man var mycket stolt över att i trädgården ha ett storkbo, som hade haft 5 ungar i sommar. Ungarna hade lämnat boet, men föräldrarna var på sin dagliga utflykt. Därefter bar det hemåt och vi kom trötta men glada åter till Kungsbacka vid 19-tiden.Medresenär
Bild
Succé för Taube 18 sept 2017
Pensionärsuniversitetets första medlemsmöte för hösten, den 18 september, blev mycket
välbesökt. Dagens program var ’Evige Taube’ och förväntningarna var stora.
Ingen blev besviken, tvärtom! Dan Nerenius och Ole Moe gav en föreställning som började
med den 17:e Balladen, ”Det kostar på” vars upphov finns i ett tillfälle när den unge Evert
blivit anlitad som trubadur vid ett societetsevenemang i Göteborg och där han kände sig illa
behandlad efter sin insats.
Vi bjöds på en tur genom Bohuslän, vidare ut i världen via Saltsjöbaden ända bort till
Valparaiso. Vi fick veta hur det går till där ’hajen står på språng’. Åter igen till Bohuslän och
Smögen där briggen Blue Bird of Hull förliste på julaftonen 1872. Historien om hur ’Så länge
skutan kan gå’ är ganska dråplig. Den skrevs ju till Max Hansens föreställning på Berns i
Stockholm och blev klar flera timmar innan den skulle uppföras.
Det var både skratt och allvar, alldeles som Taubes diktning, med sång och spel på gitarr av
mycket hög klass.
Välförtjänt stora, starka applåder från en glad och nöjd publik avslutade denna fest till vår
nationalskalds minne.
Nästa medlemsmöte blir den 16 oktober.Gunnar Lindvall
Video
Lyckat jubileumsmingel 12 sept 2017
Den 12 september 2017 firade Pensionärsuniversitetet 30 år med ett Jubileumsmingel med filmvisning. Läs Norra Hallands reportage av Christina Nordwall! Vi tackar Norra Halland för tillstånd att lägga upp denna artikel.Klicka här: Norra Halland 15 sep 2017