-2019

Klicka på titlarna för att läsa referat från aktiviteterna.

2019_02_25 Årsmöte
Den 25 februari hade Kungsbacka Pensionärsuniversitet årsmöte i Odd Follow logens lokaler.
Årsmötet hade ett 50 tal medlemmar som hade kommit.
Mötet inleddes med sedvanlig årsmötespunkter och hela styrelsen omvaldes men inte Gunnar Lindvall, som hade avsagt sig återval och ersattes av Ros-Marie Andreasson. Gunnar avtackades med blommor efter sina 8 år arbete i styrelsen.
Efter årsmötet informerade ordförande om kommande aktiviteter och vår medverkan i POSAM (Pensionärsorganisationernas samorganisation i Kungsbacka).
Sedan övertog Bittan och Tobias scenen med musik, som var utvald till att passa vår åldersgrupp. Tobias drog ett antal vitsar och vi förstod att han gillande Kålle och Ada, för dessa var med i merparten av vitsarna. Under denna underhållning serverades kaffe med tilltugg.
Nu ser vi fram mot näste månadsmöte den 25 mars med ” Hemlig Gäst”Medlem
 Bilder och video
2019_03_25 Månadsmöte med hemlig gäst
Den 25 mars var det ett femtiotal medlemmar, som hade kommit till vårt månadsmöte i ODD FOLLOW´s lokaler och alla var nyfikna på vem den hemliga gästen var. Alla fick lämna in sin gissning efter att ha fått några ledtrådar som: Han startade sin karriär hos Kar de Mumma på Folkan i Stockholm, har spelat hundratals teaterpjäser och filmroller, från Åsa-Nisse till Becket. Efter svarinsamlingen kom den hemliga gästen, som var Iwar Wiklander.
Iwar berättade om sin barndom, född i Gårda, men stolt över att det står Örgryte i passet. Uppväxten var ett pendlande mellan Gårda och Nossebro. Skådespelarutbildningen fick Iwar på Kalle Flygares teater i Stockholm. Där fick han lära sig att skådespelarna själva fick bekosta sina scenkläder och lönen var inte mycket att hurra för med hänsyn till klädkostnaderna. Klädkostnaden har sedermera försvunnit. Där spelade man alla dagar i veckan, med uppehåll kring julhelgen. På denna teater fick han spela mot t.ex. Stig Järrel, Inga Tidblad mm. Iwar blev utnämnd till professor vid, Göteborgs Universitet och hans ämne var ”Talgestaltning”.
Claes Sylvander knöt Iwar till Göteborg och här har han spelat Peer Gynt, Styrman Karlsson, m.m.
Därefter var Iwar i Stockholm och spelade Festen och sedan bar det av till Göteborg för att spela samma pjäs. Filmer har han också medverkat i bl. a. ”Hundraåringen som kröp ut genom fönstret” och 101-åringen som smet från notan.
Det var en mycket trevlig underhållning vi fick av Iwar och det var två av våra medlemmar, som hade gissat rätt och fick varsitt pris för detta.Medlem
2019_04_03 Årets första hemliga resa med Pensionärsuniversitetet.

Den 3 april avgick en buss med 56 förväntningsfulla medlemmar. Resan började norrut, via Borås och Uddevalla kom vi till vägen genom Viskadalen. Första stoppet blev Blidsberg, där vi på Basta Kvarn fick kaffe och smörgås. Samtidigt fick vi höra historien om kvarnen, som enligt handlingar fanns redan 1432. Från 1989 har det varit café, men dessförinnan kvarn och före 1989 måleri. Sedan gick resan vidare till Fonus Akademin, där fick vi information om hur begravningen gick till under första hälften av 1900-talet och fick även se begravningsbilar från 1930-talet. Åter på bussen gick färden vidare till Dalénmuseet. Där fick vi lära oss allt om hur Dalén med sina revolutionerande uppfinningar inom fyrteknikens område räddade livet på många sjöfarare. Vi fick även se många av de artiklar, som AGA har tillverkat efter Dahlens bortgång. Bl.a. en transitorradio från 1960-talet och denna kände många av oss igen. Nu ville vi ha lunch och den fick vi på Billinge hus.
Mätta och belåtna gick turen vidare till Kata Gård, Varnhem. Den trekantiga träbyggnaden skyddar gårdskyrkan från vikingatiden. Av guiden fick vi höra hur man har gjort utgrävningen och nu kan fastställa hur denna gårdskyrka var uppbyggd av kalksten från bygden. Man har funnit mynt, pärlor och spännen, som visar att vikingarna gjorde resor till Danmark och England. Därefter gick färden vidare till Hornborgasjön och där fick vi se tranorna dansa runt. Dagen till ära var det rekord av antalet tranor 23600 st.
Nu var vi alla nöjda med dagen och resan hem till Kungsbacka gick lugnt och nu ser vi fram till nästa hemliga resa den 16 maj och vart den går. Sist vill vi tacka chauffören för bra körning och inte minst tack för all upplysning vi fick undervägs.
Medresenär

Bilder
2019_05_16 Årets andra hemliga resa med Pensionärsuniversitetet.

Den 16 maj åkte vi ut på vårens sista hemliga resa och vi var 54 deltagare som åkte med.
Vår reseledare Rolf gav oss ett tips om första målet och det var naturfenomen. Så alla blev överraskade när bussen körde av motorvägen och in i Halmstad. Målet var Konditoriet Regnbågen och där fick vi kaffe med god fralla. Sedan gick turen vidare till Eldsberga Kyrka. Kyrkan ligger på en höjd med utsikt långt ut över bygden. Den började byggas på 1100-talet och har sedan ombyggts och renoverats. Altaret är från 1594. Predikstolen från 1614, placerad på kyrkans högra sida. Den gamla dopfunten är från början av 1600-talet. Kyrkobesök tillhör alltid ett av Rolfs mål på dessa hemliga resor. Nästa tips var kroki och det betydde att vi skulle besöka Laholms teckningsmuseum. Där var en utställning om Georg Lagerstedt, som hade rörelsen och rytmen i blodet, som ett kännemärke. Georg blev mycket känd tidningstecknare. Han var född i en numera berömd småländsk by Agunnaryd. Vi fick också veta att han var med på Olympiska Spel bl.a. 1936, eftersom teckning var en gren på den tiden. Tyvärr blev det ingen medalj. Det tredje tipset var ett mål, där vi inte behövde näsdukar. Målet var Norrvikens trädgårdar med sina näsduksträd. Efter en god lunch med skånsk gris och nypotatis från Bjärehalvön, var det många som gick och tittade på näsduksblommorna. Nu var alla belåtna och bussen drog norrut mot Kungsbacka. Ett tack till vår chaufför Peter och inte minst till Rolf, för en underbar resa och som alltid sol från en blå himmel.
Medresenär

Bilder
2019_09_04 Höstens första hemliga resa (2 dagar) med Pensionärsuniversitetet.

Den 4 september avgick bussen från Gamla Turistbyrån och vi var alla spända på vart Rolf skulle leda oss. Efter fika i Ulricehamn gick resan vidare österut och gissningar var många var i Småland vi skulle hamna. Första stoppet blev Brahehus och där det är en underbar utsikt över Vättern, för som vanligt var solen med. Sedan gick färden vidare till runstenen Rökesten .vid Röks kyrka. Denna runsten är från 800-talet och har 760 tecken. Därefter gick färden vidare till Vadstena slott, som byggdes på 1540-talet. Under senare hälften av 1500-talet byggdes det om till ett modernt renässanspalats. Vi fick en guidad visning och fick se hur man levde där. Efter lunch gick turen till Motala slott och där blev vi åter guidade runt och genom dessa två slottsbesök fick vi verkligen se hur adeln levde då. Därefter gick turen vidare till Askersund och där vi övernattade. Nästa dags första besök blev Godegård Bruks & Porslinsmuseum. Denna gård var till att börja med ett järnbruk där man gjorde stångjärn och spik. Det är fem generationer de Geer och Grill, som har format Godegård. Med de många bevarade byggnaderna från skilda tider och med olika funktioner, en av landets bäst bevarade bruksmiljöer. I museet får man se hur livet gestaltade sig och med den stora porslinssamlingen, som visar 275 år av svensk porslinstillverkning. Nästa stop var Stjernsunds slott, som också byggdes på 1600-talet och har under de två följande århundrande byggts ut och kan idag visa upp fantastiska interiörer från 1800-talets mitt. Nu började vi bli hungriga och fick lunchen serverad på Olshammargården och efter lunch fick vi höra hur Verner von Heidenstam hade upplevt sin barndom där. Det finns ett rum bevarat som museum för hans minne. Turen gick sedan vidare till Karlsborgs Fästning, där vi fick en guidad busstur, och vi besökte även kyrkan, som låg på andra våningen och rymde 700 personer. Resan avslutades sedan i Hjo med fiskinköp från Vättern och sedan bar det hemåt till Kungsbacka med trötta resenärer. Alla var nöjda med den hemliga resan och ett stort tack till reseledaren för en lärorik tur runt Vättern och även tack till vår busschaufför.
Medresenär

Bilder