-2023

 

2023_02_13 Årsmöte och musikunderhållning
Årsmötesförhandlingarna genomfördes enligt den av mötet beslutade dagordningen under ledning av mötesordförande Werner Åberg.  Gunn Ahlström hade beslutat sig för att avgå som ordförande men kvarstå i styrelsen. Som ny ordförande valdes Göran Järnström.  Britta Rytinki lämnade styrelsen och avtackades efter mångårig tjänst i föreningen. Mötet avslutades med välkända sånger framförda av Per Hovensjö  på gitarr och sång av Helena Klavefors samtidigt som kaffe och fralla serverades.

Styrelsen

 

Bilder och video
2023_03_13 Quiz
Det regnar och är dystert väder denna måndag, då det ska spelas Quiz. Trots det tråkiga vädret, så är alla som kommer för att tävla på ett glatt och soligt humör.
Vi spelar alltid två och två, så att vi i teamet kan diskutera frågan. innan vi avger vårt svar. Spelplanen är uppdelad i fyra delar Till alla frågor finns tre alternativ.
Del 1 Blommor och blad
– vilken av blommorna är giftig?  Blåklocka, blåklint, eller blåsippa?
(Blåsippa)
Del 2 Svenska personer
– vem spelade madam Flod i Strindbergs Hemsöborna?  Alla i vår åldersgrupp visste vem det var –  Sif Ruud naturligtvis.I halvlek drack vi kaffe och åt en smörgås, stärkta fortsatte vi så tävlingen.
Del 3 Havet
– vilken är världens mest ätna fisk?
Det var ingen lätt fråga, det finns en del fisksorter att välja mellan, men vi behövde bara välja mellan tre arter.
(Tonfisk)
Del 4 Mat
– hur många procent kött måste en falukorv innehålla?
(minst 45%)
Några frågor var lätta, andra lite svårare, och allt var väl blandat.
Rolf Wikhall höll i frågorna och Bengt Åkerskog skötte datorn.
De tre lagen som hade flest poäng, fick fina priser med sig hem.
Efter en givande tävling och eftermiddag, hade det slutat att regna och solen gjorde tappra försök att titta fram.Vinnande laget väljer prisGunn Ahlström
2023_03_28 Hemlig resa 1
 I bussen gissas  det vilt om vart resan kommer att gå denna gången, troligtvis är det ingen som gissar rätt, Rolfs hemliga resor är lika spännande och ovissa varje gång.
Trots flera övertalningsförsök avslöjar inte chauffören Ingemar vart vi ska åka. Vi lämnar Kungsbacka och åker norr ut, genast börjar gissningarna igen,  Bohuslän eller Jönköping kanske rent av Norge ?   Första stoppet blir i Stenungsund med fika, kaffe och fralla i gallerian. Färden fortsatte över Tjörnbroarna med ett lugnt och blått vatten under oss, och en klarblå solig himmel ovanför oss. Hur Rolf bär sig åt, för att våra resor alltid har sol och lagom varmt för en busstur, är det ingen som vet.
Under glatt småprat rullar bussen mot Göksäter, ett köpcenter mellan ängar och klippor i det vackra Bohuslän.
Bussresan fortsätter med nya fynd i bussens bagageutrymme.
Vi åker färjan över Gullmarsfjorden och målet är Lysekil.
Centralt i Lysekil ligger restaurang Rosvik, och där åt vi en fantastisk god tillagad torskrygg, och ett gott bröd. Brödet var så ovanligt och gott att flera av oss hade turen att få köpa med sig ett hem. En kort tur med bussen och vi var vid Havets Hus.
Samling för en guidning om olika djur och fiskar, en mycket givande information om havet och dess djurliv, ett måste i vikarna är ålgräsängar för reproduktion av fisk och plankton, det är havets barnkammare som vi måste bevara.
Efter den givande guidningen vandrade vi runt bland akvarierna där fick vi en bild av vad som finns under vattnet, utanför våra kuster och i våra fjordar. Efter en kort promenad, och för att andats in havsluft fortsatte vi färden till det obligatoriska kyrkobesöket, Bokenäs gamla kyrka stod på programmet denna gång.
Tillbaka till Kungsbacka, efter en mycket givande och trevlig dag, tillsammans med medlemmar i Kungsbacka pensionärsuniversitet.Tack Rolf Wikhall och den skicklige chauffören Ingemar Enström
Havets Hus, tunnelakvarietGunn Ahlström
2023_05_15 Månadsmöte: Klingande klenoder
 Mika och Pelle Penna – Marika Rennefelt, Pelle Hörmander med musikant.
På vårens sista månadsmöte gästades vi av två glada radiopratare.
Mika och Pelle Penna, de började med att sjunga Lilla Gullefjun,
och publiken sjöng med. Trolle Lind ackompanjerade på dragspel.
Redan 1924 startade Radiotjänst ett program, en timma varje kväll.
Pelle lät som Sven Jerring ”Stockholm- Motala” och publiken
fick ett gott skratt.
Barnens brevlåda kom alla ihåg och hade lyssnat på, Sven Jerring var programledare. Den startade 1925 och sändes fram till 1972
I publiken fanns en person som varit med och sjungit i radion.
1926 utökades programtiden till en halv timma mitt på dagen.
För första gången lästes nyheter upp av en kvinna,
det var 1938 och det blev en proteststorm.
Frukostklubben med Sigge Fürst.
Karusellen med Lennart Hyland, ”Snoddas” välkända
Flottarkärlek, eller ”haderian, hadera” sjöng vi med i.
Dagens Eko, TT-nyheterna är ett minne blott.
Radiotjänst bytte namn till Sveriges Radio och nu har det blivit
många kanaler.
1959 startade dåvarande underhållningschef Tage Danielsson
Sommar i P1 och det hörs fortfarande varje sommar.
Efter att ha inlett försökssändningar 1973 startade lokalradion
i 24 lokalradiostationer.
Igenkänningsfaktorn var påtaglig, alla hade hört både Barnens brevlåda
Frukostklubben och Hylandshörna
Efter föredraget fikade, vi och hoppades på att vi ses till hösten.Gunn Ahlström
2023_08_29 Hemlig resa 1 höst
Trettioen förväntansfulla medlemmar åkte med Kungsbacka Pensionärsuniversitet på hemlig resa med föreningens Rolf Wikhall som reseledare. Alla undrade om det skulle bära av söderut eller norrut, eller kanske österut. I bussen fick vi frågor om tidigare resor, en del svåra och en del lätta.
Första stopp blev Nolbygårds Ekobageri & Kafé utanför Alingsås. Här serverades kaffe och fralla i en härlig miljö från tidigt 1900-tal.Bussen tog oss vidare till Floby Antikvariat med cirka 100 000 böcker i lager. Ägaren presenterade antikvariatet och berättade även om sitt liv som arkeolog. Här fick vi sedan botanisera bland hyllorna och göra ett och annat fynd till humana priser.
För att sträcka på benen och beundra utsikten gjorde vi ett stopp på Ålleberg, 335 meter över havet. Från kaféet har man magnifik utsikt över Falköping med omnejd och man ser även Hornborgasjön. På Ålleberg finns segelflygskola men ingen segelflygning var i gång den dagen vi var där.När det närmade sig lunch gick färden till Jula Konsthotell i Skara. Inte varje dag man kan inta en god lunch och samtidigt studera tavlor av Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors på väggarna i matsalen! Julas grundare var stor konstsamlare.Dagens sista besök gjordes vid St Levene kyrka där vi fick en trevlig guidning. Kyrkan och platsen har rötter i forntid och tidig medeltid och har Sveriges högsta runsten, 4,6 meter ovan mark. Platsen har tidigt haft kunglig glans genom Kungsgården intill kyrkan. Prinsessorna på Haga blev konfirmerade i kyrkan på 1950-talet. Flera av deltagarna på resan hade anknytning till orten.
Åter i Kungsbacka efter god körning av Ingemar från Enströms Buss kunde vi konstatera att Rolf Wikhall än en gång lyckats komponera en resa med spännande innehåll.
Hans Uno Hansson

2023_10_25 Hemlig resa 2 höst

Hemlig resa till Jönköping

En mörk och regnig morgon steg fyrtiofyra tappra och förväntansfulla medlemmar ombord på en buss för att följa med Kungsbacka Pensionärsuniversitet på hemlig resa. Spänningen var olidlig, vi vände snart österut och vädret blev bättre och bättre.

Första stopp blev Hotell Bogesund i Ulricehamn. Här serverades kaffe och en god fralla med utsikt över Åsunden.

Bussen fortsatte österut till Husqvarna Museum. Vi fick en trevlig presentation av företagets mer än 300-åriga historia och en rundvandring i museet med dess mängder av produkter som tillverkats i fabriken genom historien. Produkter som gevär, symaskiner, spisar, motorcyklar med mera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att bättra på aptiten inför lunchen besökte vi Sofiakyrkan i Jönköping. Tanken var att lyssna på musik men den var tyvärr inställd på grund av benbrott. Så är livet ibland.

En god lunch intogs på Restaurang Fjällstugan på höjden väster om staden. Biff, dock ej fjällko. Utsikten över Vättern var tyvärr begränsad av dis.

Dagens sista besök gjordes på Jönköpings läns museum. Dels fick vi en guidning i John Bauers värld, både hans konst och hans korta levnad som slutade tragiskt på Vättern i en storm. Dels fick vi ett föredrag om fördelar och nackdelar med en kulturkanon. Det vill säga kaanon, inte kanoon! Vem gör urvalet, vilka konstnärer, tonsättare, författare etc bör vara med eller inte? Inga lätta bedömningar som dessutom varierar över tid.

Efter en fin dag med mestadels torrt väder kom vi åter till ett mörkt och lätt regnigt Kungsbacka. Vi medlemmar tackar för god körning av Ingemar från Enströms Buss och tackar Rolf Wikhall som än en gång lyckats komponera en spännande resa.

Hans Uno Hansson