2023_08_29 Hemlig resa 1 höst

Trettioen förväntansfulla medlemmar åkte med Kungsbacka Pensionärsuniversitet på hemlig resa med föreningens Rolf Wikhall som reseledare. Alla undrade om det skulle bära av söderut eller norrut, eller kanske österut. I bussen fick vi frågor om tidigare resor, en del svåra och en del lätta.

Första stopp blev Nolbygårds Ekobageri & Kafé utanför Alingsås. Här serverades kaffe och fralla i en härlig miljö från tidigt 1900-tal.

Bussen tog oss vidare till Floby Antikvariat med cirka 100 000 böcker i lager. Ägaren presenterade antikvariatet och berättade även om sitt liv som arkeolog. Här fick vi sedan botanisera bland hyllorna och göra ett och annat fynd till humana priser.

För att sträcka på benen och beundra utsikten gjorde vi ett stopp på Ålleberg, 335 meter över havet. Från kaféet har man magnifik utsikt över Falköping med omnejd och man ser även Hornborgasjön. På Ålleberg finns segelflygskola men ingen segelflygning var i gång den dagen vi var där.
När det närmade sig lunch gick färden till Jula Konsthotell i Skara. Inte varje dag man kan inta en god lunch och samtidigt studera tavlor av Anders Zorn, Carl Larsson och Bruno Liljefors på väggarna i matsalen! Julas grundare var stor konstsamlare.

Dagens sista besök gjordes vid St Levene kyrka där vi fick en trevlig guidning. Kyrkan och platsen har rötter i forntid och tidig medeltid och har Sveriges högsta runsten, 4,6 meter ovan mark. Platsen har tidigt haft kunglig glans genom Kungsgården intill kyrkan. Prinsessorna på Haga blev konfirmerade i kyrkan på 1950-talet. Flera av deltagarna på resan hade anknytning till orten.


Åter i Kungsbacka efter god körning av Ingemar från Enströms Buss kunde vi konstatera att Rolf Wikhall än en gång lyckats komponera en resa med spännande innehåll.
Hans Uno Hansson

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.