2023_10_25 Hemlig resa 2 höst

Hemlig resa till Jönköping

En mörk och regnig morgon steg fyrtiofyra tappra och förväntansfulla medlemmar ombord på en buss för att följa med Kungsbacka Pensionärsuniversitet på hemlig resa. Spänningen var olidlig, vi vände snart österut och vädret blev bättre och bättre.

Första stopp blev Hotell Bogesund i Ulricehamn. Här serverades kaffe och en god fralla med utsikt över Åsunden.

Bussen fortsatte österut till Husqvarna Museum. Vi fick en trevlig presentation av företagets mer än 300-åriga historia och en rundvandring i museet med dess mängder av produkter som tillverkats i fabriken genom historien. Produkter som gevär, symaskiner, spisar, motorcyklar med mera.

För att bättra på aptiten inför lunchen besökte vi Sofiakyrkan i Jönköping. Tanken var att lyssna på musik men den var tyvärr inställd på grund av benbrott. Så är livet ibland.

En god lunch intogs på Restaurang Fjällstugan på höjden väster om staden. Biff, dock ej fjällko. Utsikten över Vättern var tyvärr begränsad av dis.

Dagens sista besök gjordes på Jönköpings läns museum. Dels fick vi en guidning i John Bauers värld, både hans konst och hans korta levnad som slutade tragiskt på Vättern i en storm. Dels fick vi ett föredrag om fördelar och nackdelar med en kulturkanon. Det vill säga kaanon, inte kanoon! Vem gör urvalet, vilka konstnärer, tonsättare, författare etc bör vara med eller inte? Inga lätta bedömningar som dessutom varierar över tid.

Efter en fin dag med mestadels torrt väder kom vi åter till ett mörkt och lätt regnigt Kungsbacka. Vi medlemmar tackar för god körning av Ingemar från Enströms Buss och tackar Rolf Wikhall som än en gång lyckats komponera en spännande resa.

Hans Uno Hansson

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.